Lastige manoeuvres zijn geen probleem met SociBike bakfiets

Ondanks dat we bijna allemaal zijn begonnen met het fietsen op een driewieler komen wij soms wel eens mensen tegen die het spannend vinden om met de SociBike driewielbakfiets te fietsen. De SociBike heeft in tegenstelling tot de vertrouwde (kinder)driewieler twee wielen aan de voorzijde. Een van de grote voordelen is dat je bij een rood stoplicht niet hoeft af te stappen en geen moeite hoeft te doen om de fiets in evenwicht te houden. Je staat stabiel op de weg.

Wanneer je een uitgebreide fietstocht maakt, kom je naast de rechte stukken ook verschillende bijzonderheden tegen. Voor sommige wellicht lastige manoeuvres. Denk aan bruggen, rotondes, drempels of verschillende soorten bochten. Wanneer je fout bent gereden kan het zomaar zijn dat je de SociBike moet omkeren. Om er voor te zorgen dat jij zelfverzekerd op de SociBike stapt hebben wij een mooi filmpje opgenomen en de tips per onderdeel voor je op een rijtje gezet.

Bruggetje

Wanneer je een brug tegenkomt kun je deze – afhankelijk van het soort brug – fietsend of lopend nemen. Als je de brug fietsend neemt, blijf dan doortrappen tot je op de brug bent. Wanneer je de brug afgaat, kun je de snelheid minderen door voorzichtig bij te remmen. Mocht je de brug lopend op- en afgaan, gebruik dan de SociBike loopondersteuning. Met een snelheid van 2,5 km/u helpt de SociBike jou de brug op. Hierdoor hoef je niet op eigen kracht de volgeladen bakfiets de brug op de duwen. Je schakelt de loopondersteuning in door de minknop op het bedieningspaneel ingedrukt te houden. “WALK” verschijnt op het beeldscherm. Zodra je de toets loslaat wordt de loopondersteuning uitgeschakeld.

Rotonde

Het nemen van een rotonde is bij de SociBike net zo eenvoudig als bij een gewone fiets. Je kunt dus gewoon door blijven fietsen en stuur voorzichtig mee door de bochten.

Drempels

Als je over een drempeltje gaat, zorg er dan voor dat je de drempel recht neemt. Ga recht voor de drempel staan en rem voorzichtig af. Begin weer met trappen wanneer de twee voorwielen over de drempel heen zijn.

Achtjes maken

Tijdens het fietsen kun je verschillende soorten bochten tegenkomen. Dankzij het kantelmechanisme is de SociBike naast stabiel ook wendbaar. Hierdoor kun je ook met een volgeladen bak veilig verschillende bochten maken. Het maken van achtjes is hiervoor een goede voertuigbeheersingsoefening. Hiermee leer je in korte tijd de SociBike goed kennen. Hoe doe je dat?

  1. Ga rechtop zitten.
  2. Zorg dat je de snelheid ruim voor de oefening geregeld is.
  3. Kijk waar je heen wil, niet naar waar je omheen wil.
  4. Zorg dat je het stuur voldoende indraait en blijf daarbij zelf rechtop zitten.

Omkeren van de fiets

Door de bak lijkt de SociBike bakfiets zwaar en lomp om eenvoudig om te keren. Maar niks is minder waar! Door aluminium achterframe is het omdraaien van de bakfiets kinderspel. Draai de bak in de gewenste richting. Pak vervolgens de bagagedrager, til deze op en zet deze weer netjes recht achter de fiets.

Onze laatste tip: oefening baart kunst! Gun jezelf de tijd en je zult merken dat het na een tijdje steeds gemakkelijker gaat!