Ben jij ook zo dol op het spelen van spelletjes? In veel gevallen doen we dit met vrienden, vriendinnen of de kinderen, maar wist je dat het ook onwijs leuk is om spelletjes te spelen met je hond? Naast dat het leuk is om te doen versterkt dit ook jullie band. Er zijn veel verschillende spelletjes die je kunt doen met je hond. Heb jij inspiratie nodig? Wij hebben zes tips!
1. Apporteren
Apporteren is één van de bekendste spelletjes om te spelen. Best logisch, het is een super makkelijk spel en je hebt er alleen een bal voor nodig. Belangrijk bij dit spel is dat je hond het commando ‘los’ kent en dat hij of zij snapt wat de bedoeling is, namelijk; weggooien, achtervolgen en weer terug brengen. Wordt het apporteren van een balletje te makkelijk? Dan kun je het balletje eenvoudig vervangen voor een ander voorwerp, zoals een frisbee. Krijg nu bij een proefrit een gratis SociBike frisbee cadeau!
2. Touwtrekken
Samen trekken aan een flostouw; ‘touwtrekken’ is en blijft een leuk spel. Hierbij is het wel belangrijk om te letten op hoe je trekt. Trek niet wild op en neer, maar alleen heen en weer. Van links naar rechts, zo voorkom je beschadigingen aan de wervelkolom van jouw viervoeter. Daarnaast is het belangrijk dat je hond van tevoren de basisprincipes kent, zoals het commando ‘los’ en snappen dat bijten in de hand, einde spel betekent. Wanneer de spelregels duidelijk zijn en je hond weet dat het om een spel gaat, leer je viervoeter juist dat hij naar je met luisteren om te kunnen spelen.
3. Verstoppertje
‘Ohnee, het baasje is zoek!’ Je viervoeter jou laten zoeken is één van de leukste dingen die er is. Zeker om de blijdschap te zien wanneer hij of zij je eindelijk gevonden heeft. Wil je jezelf liever niet verstoppen? Dan kan het spel ook gespeeld worden met zijn of haar favoriete speeltje of een snoepje. Laat het speeltje of het snoepje eerst zien en verstop hem dan ergens. Gaat dit goed? Verstop het dan op een steeds moeilijkere plek.
4. Spoorzoeken
Spoorzoeken gaat net iets verder dan verstoppertje. Hier gaat het om speuren, met de neus op de grond. Hierbij geldt echter wel het gezegde, oefening baart kunst. Het spel gaat zo. Laat je hond zitten, terwijl jij een snoepje toont en deze dicht bij de grond naar een verstopplek brengt. Maak zelf kleine pasjes en loop via hetzelfde spoor terug. Zo maak je een spoor wat te volgen is. Geef het commando ‘zoek’ en moedig je hond aan. Uiteindelijk kun je het spoorzoeken moeilijker maken door sporen van moeilijke patronen te maken of zelfs dwaalsporen op te zetten.
5. Puzzelen
Verstoppertje en spoorzoeken zijn al vormen van denksport, maar puzzelen is helemaal een opgave. Zo kun je een eigen voerpuzzel maken, waarbij je hond moeite moet doen om zijn snoepje te bemachtigen. Leg bijvoorbeeld wat snoepjes in een leeg doosje en maak er gaatjes in.
6. Behendigheid
Net even een stapje verder dan deze spelletjes voor je hond? Maak een eigen hindernisbaan. Begin je hindernisbaan met eenvoudige hoogtesprongen en gebruik palen en tunnels. Dat zal er professioneel uitzien en binnen een mum van tijd zijn jullie echt goed in de behendigheidssport.
Er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je een hindernisbaan voor je hond maakt. Zorg er eerst voor dat je voldoende ruimte hebt voor elke hindernis, toestel of behendigheidsobstakel dat je hebt gemaakt. Alles wat je maakt, moet ook gemakkelijk kunnen worden afgebroken, zodat je hond niet gewond raakt tijdens het oefenen. Wees geduldig met behendigheidstraining, dan wordt het voor jullie beiden een dolle pret.