Tips voor een stressvrij oud en nieuw voor jouw hond

Het is weer bijna oud en nieuw en het begint alweer aardig te knallen buiten. Zowel mensen als dieren kunnen hier flink van schrikken. Het kan voor je hond een vervelende periode zijn met veel angst en stress. Wat kan jij als baasje doen voor jouw hond? In deze blog geven we je een aantal tips om stressvrij oud en nieuw door te komen.

Laat je hond wennen

Met een CD kan je jouw hond laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Begin hier op tijd mee en niet op het laatste moment. Lees goed de bijsluiter hoe je de CD moet gebruiken. De CD werkt ook tegen angst voor onweer.

Houd je hond aangelijnd

Loopt jouw hond altijd los? Houd hem met de feestdagen aangelijnd. Als hij namelijk erg schrikt van een knal kan hij wegrennen. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook gevaarlijke situaties veroorzaken. Als je hond de weg op rent van de schrik is dat natuurlijk erg gevaarlijk. Laat je hond daarnaast na 23:00 niet meer uit. Vaak wordt rond deze tijd het meeste vuurwerk afgestoken en is de kans op stress en angst nog groter.

Geef geen extra aandacht

Je zou je hond graag juist extra willen troosten als hij zo schrikt, maar dit werkt averechts. Wanneer je hem namelijk gaat knuffelen als hij schrikt, denkt je hond dat het gewenst gedrag is en dat er echt iets aan de hand is. Hij wordt dan namelijk beloond. Reageer luchtig en vertel hem op een niet-troostende enthousiaste manier dat er niks aan de hand is.

Creëer binnen een veilige plek

Maak van je huis een veilige plek. Sluit de gordijnen tegen de felle flitsen en doe je radio of tv aan. Nog een tip van de dierenarts voor honden met een zeer ernstige vuurwerkangst: stop vetvrije watten in de oren zodat de hardste geluiden gedempt worden.

Met deze tips kunnen jullie hopelijk samen een relaxte oud en nieuw vieren en wellicht alvast beginnen met trainen voor volgend jaar. Wij wensen jullie beiden in ieder geval een gelukkig nieuwjaar!