Waarom je fietsverlichting het gewoon moét doen

De dagen worden weer korter. Dat betekent: je fietsverlichting checken! Fietsen zonder goede verlichting kan je niet alleen een vervelende boete bezorgen, het is ook nog eens hartstikke gevaarlijk! In deze blog leggen we je uit wat de regels zijn omtrent de fietsverlichting. Zo kan jij veilig en zonder risico op een boete in het donker fietsen.

Fietsen doe je nou eenmaal mét licht

Voordat ik een rijbewijs had, dacht ik wel eens: “Ach mijn licht hoeft niet aan. Auto’s hebben zulke grote koplampen, ze zien me toch wel!”. Tsja, toen kreeg ik rijles in de winter om 19:00 uur en schrok ik mij rot toen er ineens een fietser zonder verlichting opdook uit het duister.

Vooral jongeren fietsen vaker zonder licht. Dit heeft dan ook wel misschien iets met mijn eigen ervaring te maken. Je hebt pas echt door hoe gevaarlijk het is, als je zelf achter het stuur zit en er ineens een fietser zonder licht voor je opduikt. En die zichtbaarheid is nou juist zo belangrijk. De kans om slachtoffer te worden, neemt met 17% af als fietsers een goed werkend voor- en achterlicht hebben.

Naast dat je door andere weggebruikers goed te zien bent, is een goed voorlicht ook belangrijk voor jezelf. Je ziet namelijk waar je fietst. Zonder licht kan je net die ene hobbel missen en een behoorlijke smakker maken.

De praktische kant

Oké, nu je weet waarom goede verlichting zo belangrijk is voor je veiligheid, zal ik ook nog wat praktische dingen vertellen. Een boete voor fietsen zonder licht kost je namelijk maar liefst 55 euro. Hartstikke zonde van je geld toch? Hieronder staat een lijstje met de andere boetes:

  • Fietsen zonder achterlicht: 55 euro. En nee met het smoesje “Maar mijn voorlicht doet het toch wel?” krijg je géén korting.
  • Fietsen mét knipperlicht: 55 euro. Hartstikke handig dat sommige lampen deze functie hebben, maar je krijgt gewoon een dikke boete. Niet doen dus! Het is voor andere weggebruikers namelijk lastiger in te schatten hoe ver weg je nou eigenlijk echt fietst.
  • Fietsen zonder reflectoren: 35 euro. Let op: dit is per verkeerde, missende of kapotte reflector!
  • Kinderen die fietsen zonder licht: kinderen tussen de 12 en 16 jaar betalen een boete van 27,50 euro. Kinderen van 12 jaar of jonger krijgen een waarschuwingsbrief.

Verlichting op de SociBike bakfiets

Voor jullie veiligheid gingen wij de strijd aan met loshangende verlichtingsdraadjes, slippende dynamo’s en lege batterijen. Verlichting moet het namelijk gewoon doen! Daarom verwerkten we twee stootbestendige koplampen ín het frame, en werkten we de bedrading netjes weg. Het achterlicht en de koplampen werken via de hoofdaccu en kun je aan- en uitschakelen via het bedieningspaneel.