Samen gezond het nieuwe jaar in: zo laat je jouw hond afvallen

Gezonder leven en afvallen zijn de meest voorkomende goede voornemens. Deze gelden dan vaak voor onszelf, maar heb je ook wel eens naar je lieve viervoeter gekeken? Je hond verwennen met snoepjes, omdat ‘ie nou eenmaal zo lief is, kunnen wij goed begrijpen. Maar ook honden kunnen te zwaar zijn en dat kan hun leven erg belemmeren. In deze blog geven wij je wat tips hoe je ervoor kan zorgen dat jouw dierenvriend weer op gewicht komt!

Je hond afvallen laten: hoe dan?

Kan jouw hond wel wat kilo’s kwijt? Dan doe je eigenlijk hetzelfde voor hem als wat je voor jezelf zou doen. Namelijk minder eten en meer bewegen! Let er wel op dat je de toename van lichaamsbeweging rustig opbouwt voor je hond. Daarnaast wordt geadviseerd je hond 2% van zijn/ haar lichaamsgewicht per week te laten verliezen. Ga dus rustig van start. Ook kan je een wekelijks weegmoment inlassen om de voortgang bij te houden en ‘voor’ & ‘na’ foto’s maken

Minder eten

Je hond minder eten geven lijkt de makkelijkste optie. Je hoeft dan natuurlijk zelf geen uren te gaan wandelen. Maar het kan best lastig zijn om te minderen met snoepjes geven. Daarom wat tips om je hond minder eten te geven:

  1. Weeg de hoeveelheid voer die je geeft.
  2. Verdeel verschillende porties over de dag. Geef 3 à 4 keer per dag in plaats van 2. Dit bevordert het afvalproces.
  3. Geef naast de normale voeding zo min mogelijk extraatjes (het liefste geen!)
  4. Laat anderen weten dat je hond aan het afvallen is. Zo voorkom je dat anderen jouw hond vol stoppen met koekjes terwijl hij net zo goed op weg was.
  5. Zorg altijd voor voldoende én vers drinkwater.

Meer bewegen

Naast minder eten, is meer bewegen ook erg belangrijk voor het afvalproces. Hier wat tips om je hond meer te laten bewegen:

  1. Ga vaker met je hond wandelen, maar niet per se langer. Zo voorkom je te veel belasting op hun gewrichten.
  2. Speel meer met je hond. Door te spelen verbruikt je hond ook energie en calorieën. Denk aan trekspelletjes of apport.
  3. Biedt een portie voer op een speelse manier aan. Verstop het bijvoorbeeld in huis of koop een voerbak/bal waarvoor je hond meer moeite moet doen om bij zijn eten te komen.
  4. Ga fietsen met je hond! Let wel op: lang rennen naast de fiets kan de gewrichten erg belasten. Bouw het langzaam op en laat je hond niet vol op rennen, maar beperk het tot een drafje

Ga er op uit met de SociBike

Kan jouw hond vanwege gewrichtsproblemen of andere redenen niet naast de fiets rennen? Pak dan de SociBike om lekker naar jullie favoriete uitlaatplekjes te fietsen. Ga daar dan een stukje wandelen. Zo voorkom je vervelende lichaamsproblemen.